La ce varstă este divorţul mai dureros? 

Sunt câteva întâmplări nefericite care, fără voia ta, iţi pot provoca suferinţă, dezamăgire, neputinţa de adaptare – divorţul face parte din topul unor astfel de hazarduri nefavorabile.

Fie ca a durat doar un an, fie 20 de ani (extrem de fericiţi sau extrem de complicaţi), sfâriştul unei convieţuiri, la capătul căreia trebuie sa te debarasezi de idealuri comune şi de energii orientate către o singură persoană, nu poate fi decat dificil.

Orice sfârşit – la fel ca şi orice început – este debusolant, dar cei mai mulţi consideră că divorţul, după o perioadă mai mare de căsătorie (ceea ce inseamnă de cele mai multe ori şi o vârstă înaintată), poate fi o lovitură mult mai devastatoare.

Teză incorectă, susţin studii recente: de fapt, divorţul are un impact negativ mai mare în cazul tinerilor casatoriţi de puţină vreme.

Persoanele cu vârstă cuprinsă între 35 şi 41 de ani au raportat mai multe probleme de sănătate în urma divorţului în comparaţie cu cei care au divorţat în intervalul 44 şi 50 de ani, pare ireal sau nebunesc şi totuşi logic dacă analizezi atent.

Mai intâi, cei mai multi tineri care divorţează sunt la vârsta maternităţii sau paternităţii, ceea ce include în plus şi dificultatea de a deveni părinte singur.

O altă parte dintre cei care divorţează mai devreme nu au copii, dar şi-au proiectat viaţa alături de cineva care brusc îi abandonează şi atunci intervine fenomenul (nu tocmai simplu) de ajustare la o viaţă nouă.

Şi devine cu atât mai dureros atunci cand ţi-ai nutrit vise în care ai proiectat o casă frumoasă, copii sănătoşi şi tot felul de planuri ale tale în care l-ai inclus inevitabil pe omul care iţi este alături.

Când toate dispar subit şi eşti nevoit să cauţi puterea pentru a plăsmui alte vise, este din ce în ce mai stresant.

Pe de altă parte, există un avantaj pentru cei care nu au copii în momentul divorţului (la vârsta de 20, 30 de ani): deşi panicaţi de imprevizibilul ce va urma, aceştia pot da “restart” propriei vieţi, fără grija unei responsabilităţi în plus.

În cazul tinerilor – cu sau fara copii – intervine şi stresul provocat de teama faţă de eşec, pierderea încrederii în sine, furia şi în acelaşi timp umilinţa provocată de divorţul care înseamna, în fond, o declaraţie despre cine sunt ei.

Sursa: thestir.com

Share the joy
FacebookTwitterGoogle PlusEmailYahoo