Conflictul intre generatii a existat, exista si va exista in continuare. Societatea are un caracter dinamic, se schimba in anumite masuri de la o generatie la alta, iar oamenii dintr-o anumita generatie care si-au inoculat prin educatie, invatare sociala anumite valori, convingeri despre lume si viata , sunt mai putin permeabili la schimbarile care contravin modelului lor cultural.

Adolescenta , ca si stadiu de dezvoltare , reprezinta o perioada “furtunoasa”atat din punct de vedere biologic, cat si psihologic, este stadiul in care se produc modificari fizice in organismul individului uman, dar si o perioda confuza pentru fiecare persoana, o perioada de cautare perpetua in care individul vrea sa stie cine este el.

Conflictul apare ca o discordanta , nepotrivire intre convingerile parintilor despre lume si viata si sistemul de valori in formare al adolescentilor. Ti se pare anormal ca parintii tai, stimate adolescent, sa se impotriveasaca atunci cand le spui ca vrei sa te duci sa-ti petreci noaptea in club, alaturi de prietenii tai si nu stii exact ora la care te intorci. Ti se par pisalogi, prea indiscreti, insuportabili… Dar asta fara sa te gandesti ca au si ei motivele lor pentru acest comportament usor anxios, adica nelinistit, la care stirile de la ora 17:00 contribuie considerabil:D. Si atunci..tu te simti neinteles si incepi sa cauti empatie, intelegere in alta parte:la grupul de prieteni mai mult sau mai putin dezirabil, recurgand la comportamente care nu sunt tot timpul pertinente.

Nimeni nu neaga existenta acestui conflict intre parinti si copii, intre nevoia de autoritate a parintilor si trebuinta de independenta a adolescentului, dar exista solutii pentru ameliorarea acestuia, atata timp cat exista disponibilitate spre negociere din partea amandurora.

Share the joy
FacebookTwitterGoogle PlusEmailYahoo